NIEUWS

banner_Stevens3

Ze.nl: boekrecensie door Marlies

E-mail Afdrukken PDF

Dé rechtzaak van deze eeuw is wel die van Willem Holleeder. Jaren werden we beziggehouden met overvloed aan informatie over deze zaak. Voor velen een bron van sensatie, voor sommigen ook een tijd van verdriet en spanning.

Priscilla Jourdan is de vrouw van Marcel Kaatee. Marcel wordt opgepakt omdat hij ervan verdacht wordt het financiële brein te zijn van Holleeder en diens criminele zaakjes. Maar vanaf het moment van Marcels arrestatie gelooft Priscilla in zijn onschuld. Zonder twijfel neemt ze de bedrijfsvoering van zijn 'gokpaleizen' over, zet haar eigen leven opzij en blijft ze hem door weer en wind steunen. 

En er volgt weer en wind: drieënhalf jaar lang onzekerheid en spanning, zelfs acht maanden gevangenschap. En dat is nog niet alles: Marcel wordt door de pers neergezet als één van Nederland's zwaarste criminelen. Dat stigma is hij na vrijspraak niet kwijt. Veel Nederlanders blijven hem zien als topcrimineel.  Want, zoals we hier vaak denken, 'waar rook is, daar is vuur'. Ook Priscilla ondervindt hinder van deze laster van de media. Zelfs nu nog, ruim na Marcels vrijspraak, merkt ze dat zij in haar werk wordt tegengewerkt. Je raakt de naam nooit meer kwijt.

Priscilla schreef een boek over haar ervaringen als 'vrouw van een verdachte'. Ze geeft ons een uniek kijkje achter de schermen van een rechtzaak. Waar we normaal alleen een glimp opvangen van deze wereld door wat de krant ons vertelt: nu krijgen we de kans om te zien hoe een slachtoffer dit ervaart. Priscilla is goudeerlijk in het beschrijven van haar emoties en de gebeurtenissen zoals zij deze ervaart.

Het maakt Gangsterliefje tegen wil en dank een prachtig, maar schrijnend, document. Een aanrader voor iedereen die over sterke vrouwen wil lezen, of gefascineerd is door de zaak Holleeder. Het geeft je weer een hele nieuwe kijk op 'de zaak'.

banner_Timp3

Pauw en Witteman blog: “Ik dacht: ik laat de vloer niet met me aanvegen!”

E-mail Afdrukken PDF

Priscilla Jourdan is de vriendin van Marcel Kaatee, die beschuldigd werd als boekhouder betrokken te zijn bij een aantal afpersingszaken. Jourdan schreef het boek Gangsterliefje tegen wil en dank, over haar leven tijdens het proces tegen Kaatee.
"Ik hoorde dat ik definitief aan tafel zou komen te zitten bij Jeroen Pauw, en werd erop voorbereid dat het wel eens een ‘pittig’ gesprek zou kunnen worden. Ook had ik van iemand die er ook wel eens te gast was geweest, gehoord dat Jeroen vrouwen ‘niet moet’ aan tafel, wat mijn vooroordeel (helaas, ik ben ook maar een mens) versterkte. Ik heb namelijk vaak gedacht: ‘Je zal maar tegenover hem zitten. Dan ben je nog niet klaar!’ Dus, op mijn qui vive stapte ik de uitzending in en ‘was klaar voor Jeroen’. Ik dacht: ik laat de vloer niet met me aanvegen!

Tijdens het gesprek dat Jeroen met mij had, dacht ik echter op een gegeven moment ‘wanneer komt hij nou met zijn cynisme, de vooroordelen en de ‘ja maar waar rook is, is vuur’ vragen? Toen deze uitbleven, kalmeerde de felle tante in mij en ik voelde me tegen alle verwachting in eigenlijk zelfs wel gewaardeerd en werd ook zo behandeld en toegespoken. Ik kon mijn zinnen uitspreken en Jeroen en de andere tafelgasten luisterden echt naar me.

Lees meer...

Pauw & Witteman: Priscilla Jourdan aan tafel

E-mail Afdrukken PDF

De Pers: 'Kafka verkeert op de Wallen' door Mark Koster

E-mail Afdrukken PDF

Priscilla Jourdan is dus géén gangsterliefje. Haar man werd onterecht beschuldigd de boekhouder te zijn van Willem Holleeder.

Priscilla Jourdan valt even uit haar rol als gangsterliefje to be. Ze arriveert in een poezelig joggingpak op zachte slippers. Ze heeft nog net een zonnebril op, maar de hakken en haar ravissante jurken hangen in de kast. ‘Sorry, kan wel toch?’, verontschuldigt ze zich in een café op de Amsterdamse Nieuwmarkt. Op deze zaterdagmiddag is ze even een hardwerkende auteur die haar boek (Gangsterliefje tegen wil en dank) wil verkopen. ‘De glamour moet een underground randje houden’, zegt de oud-kunstacademie-studente, ‘Je moet het niet té serieus nemen hè.’

Lees meer...

Amsterdam Post: 'Gangsterliefje' - door Marcel Kaatee

E-mail Afdrukken PDF
Er zijn ongetwijfeld meer vrouwen van verdachten die hun man gedurende een strafproces door dik en dun steunen, maar zo'n trouwe bondgenoot als Priscilla Jourdan kom je zelden tegen, benadrukte een advocaat van een van de medeverdachten vlak na mijn vrijspraak. ‘Echtgenotes en vriendinnen haken meestal voortijdig af’. Priscilla niet. In totaal woonde ze 67 zittingdagen bij.

Nadat de beperkingen op 1 maart 2006 werden opgeheven bezocht ze mij elke week in het Huis van Bewaring in Zwolle. Dan vertelde ze hoe het thuis was en hoe het met mijn ouders ging. Ze hield me up-to-date over de gang van zaken op de Wallen en waarschuwde dat, naarmate de voorlopige hechtenis bleef voortduren, mijn zakenrelaties steeds verder in vertwijfeling raakten.

Brieven
Priscilla schreef mij dagelijks brieven van soms wel 10 kantjes. Er waren luchtige bij of brieven waar een hevig verlangen uit sprak. Maar er zaten ook zwaarmoedige exemplaren tussen, bijvoorbeeld als mijn voorarrest weer met een termijn van 30 of 90 dagen was verlengd. Zelfs Priscilla’s mistroostige brieven waren prettig om te lezen. De zinnen die haar gemoedstoestand zo treffend weergaven rolden zo te zien moeiteloos uit haar pen. Dat ze na de vrijspraak een boek wilde schrijven over de afgelopen periode, verbaasde mij niet. Als je gezegend bent met het talent om hetgeen je meemaakt op een boeiende wijze op te schrijven, moet je die gave gebruiken.

Zoeken naar lijken
Hoewel we lief en leed met elkaar delen is het verhaal van Priscilla ook voor mij een openbaring. Toen ik haar manuscript eindelijk mocht lezen realiseerde ik me pas echt hoe zij haar mannetje had gestaan zoals vlak voor en tijdens de bizarre speurtocht in mei 2006 naar twee lijken in mijn kelder. Opmerkingen van bijdehante rechercheurs dat er een huiszoekingsbevel in aantocht was, wuifde ze vrolijk weg. ‘Bel me maar als je het papiertje echt hebt’, en weg was ze. Uiteindelijk moesten officier van Justitie Fred Teeven en rechter-commissaris Hofstee van de Haarlemse rechtbank er aan te pas komen om Priscilla zover te krijgen de kelder onder mijn woning door justitie te laten betreden zodat het zoeken naar lijken daar kon worden voortgezet.

Huiszoekingsbevel
De Haarlemse rechter-commissaris die de huiszoeking op grond van een anonieme tip over twee onbekende lijken had geautoriseerd, heeft mij begin 2007 nog verhoord. Ik herkende hem van de televisiebeelden. Ik vroeg mr. Hofstee na afloop van het verhoor waarom hij zich had laten overhalen een huiszoekingsbevel af te geven om mijn woning voor de derde maal te onderzoeken. Het ging immers om een dubbele wand in een garagebox zo beweerde de anonieme tipgever van misdaadverslaggever John van den Heuvel die de zaak had aangezwengeld. En een garage is toch duidelijk iets anders dan een woning! De rechter-commissaris keek mij schuldbewust aan en deed er het zwijgen toe.

Publiciteit
Toen de inhoudelijke behandeling van het strafproces in 2007 eenmaal was begonnen verschenen er regelmatig foto’s van Priscilla en mij in kranten, magazines en op internet. Mijn gezicht was meestal gedeeltelijk bedekt met een balkje maar Priscilla verscheen geheel in beeld. Persfotografen vonden haar verschijning bij ‘de bunker’ kennelijk een mooi plaatje. Blij was Priscilla niet met zulke aandacht. Zij was immers geen verdachte en werd in deze entourage gefotografeerd als een gangsterliefje. Ik vond dat onacceptabel en heb meteen een in mediazaken gespecialiseerde advocaat bezwaar laten maken tegen publicaties van haar foto o.a. in de Telegraaf, het Algemeen Dagblad en Metro.

‘Bewust bloot gesteld aan de media’
Het Algemeen Dagblad schakelde onmiddellijk Simmons & Simmons advocaten in. Die vonden dat ‘de partner van Kaatee’ de aandacht aan zichzelf te danken had door ‘op een beladen moment’, bedoeld werd de aankomst van de verdachten, het publieke terrein op te zoeken. ‘Zij had er rekening mee moeten houden dat haar publieke steun aan haar partner door berichtgeving in de media (waaronder foto’s) in wijdere kring bekend zou raken,’ vond de advocaat van het AD.

De hoofdredactie van de Telegraaf stelde ongeveer hetzelfde:‘Uw cliënte heeft zich in alle openheid laten zien bij ‘de bunker’ tijdens het proces tegen de heer Holleeder en de heer Kaatee. Op en rond ‘de bunker’ was het al dagenlang een groot mediacircus waar tientallen fotografen en videojournalisten waren. Uw cliënte heeft zich derhalve bewust bloot gesteld aan die media door in alle openheid het pand te betreden. (…) Daarnaast merken wij op dat uw cliënte op zo’n manier is gefotografeerd (met zware zonnebril) dat zij alleen voor intimi herkenbaar is. Bovendien heeft De Telegraaf niet de naam van uw cliënte geopenbaard maar slechts in het algemeen geschreven over ‘de partner’ van verdachte K. (…) Ten slotte merken wij op dat de bewuste foto van uw cliënte is gemaakt door een persagentschap dat de foto op ruime schaal heeft verspreid en – tot op heden – nog steeds verspreidt. Deze foto maar ook andere beelden van uw cliënte zijn in ruime mate in andere media verschenen. Bovenstaande leidt ons inziens tot de conclusie dat geen sprake kan zijn van verontschuldigingen of een schikking.’

Aan het einde van het betoog sloot de hoofdredactie niet uit dat er meer fotopublicaties zouden volgen:‘De heer Kaatee is nog steeds verdachte in een zeer belangrijk proces dat voorlopig in de publieke belangstelling zal blijven. Het is niet uit te sluiten dat uw cliënte op één of andere manier publicitair betrokken zal raken bij deze zaak.’

'The Mob's accountant'

Zelfs een zaak tegen Metro vanwege de publicatie van een foto van ons (zonder balkje) met een tekst die absoluut niet door de beugel kon, was weinig kansrijk. De chef beeldredactie van Metro verwees doodleuk naar het ANP waarvan hij de afbeelding inclusief het volgende onderschrift letterlijk had overgenomen:

2007-04-05 AMSTERDAM – De financiële man van de afpersingsorganisatie van Willem Holleeder, Marcel K (Kaatee) komt donderdag met vriendin aan bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam Osdorp. ANP PHOTO ED OUDENAARDEN

Tegen het verweer van de hiervoor genoemde dagbladen viel volgens onze advocaat weinig in te brengen. Het was bovendien de vraag of je naast het strafproces nog een procedure wilde voeren waarmee je waarschijnlijk het tegenovergestelde (nog meer media-aandacht) bereikte dan hetgeen je voor ogen had. Met andere woorden we moesten die negatieve beeldvorming maar voor lief nemen en accepteren dat wij vaker geportretteerd zouden worden als een Nederlandse variant van Meyer Lansky, ‘the Mob’s accountant’ en zijn geliefde. Dat verklaart ‘Gangsterliefje’ in de titel.
In werkelijkheid ben ik het tegenovergestelde van een gangster en is Priscilla behalve een kanjer, een ontzettend stoere vrouw die haar ervaringen zonder schroom en recht voor haar raap heeft beschreven in haar boek. Daar kun je alleen maar respect voor hebben!

ANP filmpje: Boekpresentatie 'Gangsterliefje tegen wil en dank'

E-mail Afdrukken PDF

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

YOU ARE HERE: Home